Van de voorzitter van de kerkenraad

“Wat is wijsheid?” Zo luidde het thema voor de wegzending op zondagmorgen tijdens het wandelweekend. Het is een goede gewoonte om, voordat we met elkaar op pad gaan, een soort mini-viering met elkaar te hebben waarin we zingen, luisteren en stil zijn. Sinds een aantal jaren nemen Erik Kroese en ik ieder een wegzending voor ons rekening. We overleggen over een thema en delen de uitgezochte liederen met elkaar maar verder vullen we het zelf in.

Het thema was “Herfst”. En al googelend kwam ik op termen als ‘loslaten’ en ‘dankbaarheid’.

Toen ik daar een bijbeltekst bij zocht liep ik vast, er was geen tekst die mij aansprak. Al verder zoekend kwam ik uit bij een bijbelboek waarin ik nog nooit gelezen had. Het boek Wijsheid. Deze verzen spraken mij wel aan: Wijsheid 9:13-15

“Welke mens kent Gods bedoeling? Wie kan doorgronden wat de Heer wil?

Armzalig is het denken van sterfelijke mensen, wisselvallig zijn onze overwegingen.

Ons vergankelijke lichaam drukt zwaar op de ziel, de aardse tent is een last voor de geest die rijk aan gedachten is”.

Je moet het een paar keer lezen maar het klopt wel! We zitten zo vaak in ons denken over aardse zaken dat we de weg naar binnen nog moeilijk kunnen vinden. Als wij meer ruimte in ons hoofd kunnen maken en los kunnen komen van onze gedachten, raken we meer verbonden met onze Geest, onze ziel. Dat vergt oefening, geduld en liefde voor jezelf.

Als alle mist daarboven is opgetrokken, kunnen we ontdekken wat ons pad is. Kunnen we ontdekken wat Gods bedoeling is met ons.

Dan kan het zomaar zijn dat er i.p.v. gedachten ineens een ‘weten’ tevoorschijn komt.

Een wijsheid van God gekregen!

Hartelijke groet,
Jantien Boersen

Reageren? Graag!!
jantien.boersen@pgsp.nl

 

Rondje Bergen

Met een goede vriend besprak ik wat het hardlopen voor mij brengt:
“Mijn hoofd even helemaal leeg rennen. Daardoor komen de mooiste gedachten
en ingevingen binnen. Het is op dat moment denken met mijn hart. En als
je denkt met je hart zie je je naaste en zie je de dingen om je heen die echt belangrijk
zijn. Dat is het geloven voor mij in God, dat Hij in ieder mens een beetje
zit in het hart.”
Daarom zullen we deze zondag met elkaar de volgende woorden delen en meenemen
op onze tocht door de natuur van Bergen:

Zien
Als je leeft, leef dan ook ten volle
’t gaat om ‘ja’ en niet om ‘misschien’
En om lopen in plaats van hollen
En bij kijken gaat het om zien.
’t Gaat om zien, werk’lijk zien.
Leer ook luist’ren in plaats van horen,
laat je zintuigen niet alleen.
Open mond, neus en oog en oren,
anders gaat alles langs je heen.
’t Gaat om zien, werk’lijk zien.

Weet dus zondag dat we aan jullie denken en ons verbonden voelen, met ons
hart open voor wat we onderweg zien, horen, ruiken, proeven, mogen beleven
en mogen geloven.

Kristianne Geus

Brieven schrijven tegen onrecht

Amnesty vraagt inwoners van Langedijk

brieven te schrijven tegen onrecht

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Heerhugowaard komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International en wel

Woensdag 6 december in De Binding tussen 10:00 en 16:00 uur.

Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven.

Uw / jouw hulp is hard nodig

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.

Dit jaar komen we in actie voor 10 mensen in verschillende landen en om verschillende redenen. Allen worden bedreigd met straffen of zitten al gevangen vanwege schending van hun rechten. Vaak zijn zij juist opgekomen voor de rechten van anderen in hun land!

Zoals RITA KARASARTOVA in Kirgizië.

Zij wordt beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Daarvoor kan ze tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. Nu staat ze onder huisarrest. De procureur-generaal moet Rita onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen haar intrekken.  

Goed nieuws is er ook:

Eerder voerden we actie voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan.

Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten nadat hij in 2019 op 15 jarige leeftijd ter dood werd veroordeeld. Tijdens de Write for Rights schreven meer dan 765.000 mensen brieven voor hem.

Meer informatie: kijk op de website www. dijkenwaard.amnesty.nl

Steunpunt Verlies en Rouw

Het Steunpunt is een initiatief van Aandachtscentrum de Zwaan in Alkmaar. Het is elke derde dinsdag van de maand geopend en wordt begeleid door Eva Snieder en Marja Ligterink, beiden ervaren rouwbegeleiders. We starten om 14.00 uur met koffie en thee en na een half uur gaan we verder met een thema. De middagen duren tot 16.30 uur.

Op 20 december is het thema ‘kerstmiddag’. We praten met elkaar over de lichtpuntjes in ons leven, die er ook zijn naast al het verdriet. Juist in deze donkere tijd waarin je het verdriet misschien extra voelt, kan het goed zijn om te kijken naar de dingen waar je troost uitput. Het is in feite een vervolg op 15 november. Uiteraard schenken we er warme chocolademelk (en koffie/thee) bij en eten we er iets lekkers bij.

Wees welkom om 14.00 uur in Aanloophuis de Steiger, Luttik Oudorp 93 in Alkmaar. Graag opgeven of je komt. We vragen een bijdrage voor koffie en thee: die is € 5,00. Voor informatie kunt u bellen naar Marja Ligterink, 06-30088610. Of kijk op onze pagina op de website van de Zwaan: https://www.dezwaan_alkmaar.nl/verlies-en-rouw

De PGSP op Facebook

Er is een Facebookpagina voor gebruik door de gemeenteleden, de interne pagina:

https://www.facebook.com/groups/267062306727930/

Er is ook een externe Facebookpagina, waarmee beoogd wordt om niet-gemeenteleden te informeren over de activiteiten binnen de PGSP-gemeente: https://www.facebook.com/PGSintPancras/