Koster Monique Pauw stelt zich voor

Sinds 1 september is Monique Pauw de nieuwe koster. Ze stelt zich voor aan de hand van een aantal vragen die we haar gesteld hebben.

Wil je iets vertellen over jezelf?
Mijn naam is Monique Pauw. Ik ben alleenstaande moeder van Sam, mijn zoontje van acht. Sinds februari wonen we aan de Benedenweg. We woonden eerder op de Oudegracht in Alkmaar. We hebben het enorm naar ons zin in Sint Pancras. We genieten van het huis en vooral van de tuin. Het allermooiste is nu dan ook, dat ik kan wonen en werken in dezelfde plaats. Zo kan ik te werk en heb ik genoeg tijd voor mijn zoontje. Ik ben geboren aan de Herenweg te Oudorp en ik ben opgegroeid aan de Zes Wielen/Hoornsevaart te Alkmaar. Mijn vader was makelaar en ik heb twee zussen, waarvan één verloskundige is. Zij heeft net haar vierde praktijk geopend aan de Helling in Sint Pancras, erg leuk. Verder wonen er nog “Pauwen’ in Sint Pancras, waaronder twee broers van mijn vader, die sommigen van u vast wel kennen. Ik heb ervaring in zowel de zorg als de horeca. Ik heb hier ook diverse opleidingen voor gevolgd en diploma’s be­haald.

Hoe ga je je werk als koster aanpakken?
De functie als koster vind ik een eer en is bij ons in de familie niet vreemd. Mijn opa was koster in Nieuwe Niedorp en zijn zoon, mijn oom dus, is dit tot op de dag van vandaag nog steeds. Ik was vroeger, toen ik klein was, altijd met mijn opa in de kerk als hij de voorbereidingen voor de eredienst trof.

Ik ga gewoon beginnen en kijken wat er op mijn pad komt. Op dit moment be­steed ik heel veel tijd aan het in kaart brengen van clubs die ruimtes huren bij ons: Witte kerk / De Rank / De Regenboog. Ik krijg veel mail en telefoontjes van mensen die er al zitten of van nieuwe kandidaten die ruimtes willen huren. Kos­ter zal ik zijn op mijn manier, net als elk van de zeven vrijwillige kosters zijn ei­gen persoonlijkheid en manier van werken heeft, heb ik dit natuurlijk ook. Ieder mens is uniek.

Wat kan de gemeente van jou verwachten?
Een betrokken persoon, die enthousiast is en waarop je altijd een beroep kunt doen.

Wat verwacht je van de gemeenteleden?
Dat ze me een kans geven. Ik ben leergierig en hardwerkend, maar weet natuur­lijk lang niet alles. Dat ze me de gelegenheid geven om te groeien in de functie.


Wat is je eerste indruk van de gemeente en de kerkgebouwen?
De Witte Kerk kende ik al, want daar ben ik weleens te kerk geweest. De Rank is oud, maar heeft wat mij betreft zijn charme. Vooral de keuken. Ik houd wel van brocante en nostalgisch. Maar het mooie nieuwe wat er komt in De Regenboog is natuurlijk helemaal fantastisch. Echt een super keuken. Heel blij mee. Ik vind alle ruimtes heel mooi worden (je moet er nog een beetje doorheen kijken). Maar ‘t jeugdhonk vind ik bijvoorbeeld geweldig. Met eigen ingang. Super!

Hoe zie je de kerk in het dorp Sint Pancras? Bijvoorbeeld als plek van ontmoeting voor de burgerlijke gemeente? Wat kun je daar aan bijdragen? Heb je ideeën?
Ik zie de kerk als een middelpunt van het dorp waar je samen kunt komen. Of je nu rijk of arm bent, alleen of samen, zwaar gelovig of alleen maar contact wil met mensen, jong of oud, homo of hetero. De kerk is er wat mij betreft voor iedereen. En op welke manier je die wilt ‘gebruiken’ om jezelf goed te voelen, mag je wat mij betreft zelf bepalen. Ik kan er, denk ik, aan bijdragen door mak­kelijk benaderbaar en vaak aanwezig te zijn.

Hoe ontspan je?
Zwemmen in de Bever met mijn zoontje (nu even niet meer natuurlijk). Lezen, lezen en nog eens lezen. Heerlijk met een goed boek op de bank. Reizen met mijn zoontje, ik wil nog zoveel zien van de wereld, ook al heb ik al aardig wat landen bezocht.

Waar kun je van genieten?
Gezelligheid op welke manier dan ook, reizen met mijn zoontje en van mijn tuin.

Wil je nog iets kwijt wat nog niet in boven­staande vragen gesteld is?
Ik vind dat er ontzettend leuke mensen ‘wer­ken’ in de kerk. Ik heb van heel veel mensen steun. En als je ze vraagt voor hulp, zeggen de meesten gelijk ‘ja’. Vooral Kristianne wil ik enorm bedanken. Die staat altijd voor me klaar. Ontzettend aardig.