"De Smaak van Zuid-Afrika"

Op 24 november werd er heerlijk gegeten in De Regenboog voor het goede doel: voor Wendy Bijpost en het Sociaal&Samenlevingsproject in Zuid-Afrika. Het was een gezellige avond met lekker eten en drinken! Zie voor de foto's het fotoalbum van de website en het Google+ album.

 

Wendy is inmiddels terug uit Zuid-Afrika en wil graag haar verhaal kort met u delen:

In Kaapstad aangekomen was er wel een lichte cultuurschok. Ik verbleef in een Hostfamily bij een lokaal gezin dichtbij het centrum van Kaapstad. Hier heb ik kennis gemaakt met andere vrijwilligers en de dag erop zijn we meteen naar het project gegaan. Het project bevond zich in Muizenberg, vlakbij het strand.

‘s Ochtends bestond het project uit creatieve leerzame dingen maken met de kinderen, zoals een poster over de zeevervuiling. In de middag gingen we met de kinderen naar het strand voor diverse activiteiten.

Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en super veel kunnen leren. De kinderen kwamen uit de township Capricorn. Je merkt hoe anders de kinderen daar zijn opgevoed. Ze gingen elkaar voortdurend op de vuist, wat daar als een soort “overleven” gezien wordt, maar voor ons best wel schokkend was. Ook wisten we dat er een aantal ouders gewelddadig was met de kinderen thuis. Dit was te zien aan diverse littekens. Maar wat mij het meeste opviel, was hoe blij de kin­deren waren. Ik heb niet één kind ook maar één keer zien huilen. Ze waren super open naar ons toe, en je kon echt met ze lachen. Dat deden ze overigens bijna de hele tijd: lachen. De kinderen waardeerden elk klein moment van aandacht dat je ze gaf. Aandacht krijgen ze niet vaak thuis, de ouders zijn vaak verslaafd aan drank en/of drugs, en werkloos.

Ook hebben we een dag een huis geverfd vanbinnen in de township van Capri­corn. Het was heel indrukwekkend om de arme toestand daar te zien. Ook om in zo’n hutje binnen te zijn, dat leert je wel waarderen wat we hier thuis allemaal hebben.

Ondanks dat ik ver van huis was, heb ik de mooiste kerst en nieuwjaar van mijn leven gehad. Ik wil iedereen die mij gesponsord heeft bij deze mooie belevenis heel erg bedanken. Jullie hebben allemaal bijgedragen aan de lach op het ge­zicht van de kinderen. Denk daar maar aan.

Ik ben nu weer thuis, maar zou het liefst weer teruggaan. Het is wel even wen­nen. Hier in Nederland hebben we de klok, in Afrika hadden we de tijd…

 

Ga terug