Beelden renovatie 5 oktober
Beelden renovatie 31 augustus
Beelden renovatie 11 juli
Beelden renovatie 13 juni

De renovatie d.d. 13 juni 2016

De garderobe-ruimte.

 

 

 

 

De nevenruimte.

 

 

 

In de entree van de kerkenraadskamer wordt gewerkt. Die entree wordt de nieuwe kopieerruimte.

Links op de foto is door de steiger heen te zien, dat daar een nieuwe bergruimte ontstaat. Helemaal links de entree naar de Voorhof.

 

Hier wordt gewerkt aan de ingang naar de Voorhof vanuit de gang tussen keuken en de kerkenraadskamer (stencilruimte).

De nieuwe keuken tekent zich af.

 

Een blik in de keuken vanuit de keukendeur. Op de achtergrond de tijdelijke plastic afscheiding in het midden van de Voorhof

Hier ontstaat de nieuwe toiletruimte.

 

 

 

Beelden renovatie 31 mei

31 mei 2016: Beelden van de renovatie

 
Het kerkplein van de Regenboog toont dat er bouwwerkzaam-
heden plaats vinden

 

 

In het weekend van 22 mei is er ingebroken in De Regenboog. Gelukkig viel de schade mee en was de dader gauw ingerekend.
Maar om de kerk binnen te komen had de inbreker een raam ingegooid, een van de mooi versierde ramen. In 1972 zijn bij de ingebruikneming van het kerkgebouw door kunstenares Manon Lith uit Maassluis in glasmozaïeken (‘glasappliqué ramen’) heel mooi de scheppingsdagen uitgebeeld. Op dit ingegooide raam was de 5e scheppingsdag te zien, waarin God de vissen in de zee en de vogels in de lucht schiep.

 

 

Vol schrik vroegen we ons af of nu dat prachtige glasmozaïek door de steen verbrijzeld was. Maar gelukkig blijkt dat niet zo te zijn. Het gewone glazen raam onder het mozaïek ligt compleet in duigen. Maar het mozaïek daarboven is gespaard gebleven!

 

In kerkzaal zelf is voorlopig nog niet veel van de verbouwing merkbaar, behalve dan de opslag van veel spullen uit de ruimten waarin de renovatie al in volle gang is.

 

 

De renovatie speelt zich in eerste instantie volledig aan de voorkant af, bij de entree van het gebouw. De Voorhof van de kerk is door een plastic wand (rechts op de foto) in tweeën gedeeld en als geheel door een stofdichte wand (links op de foto) afgescheiden van de kerkzaal.

 

Aan de andere kant van de plastic wand wordt hard gewerkt aan de nieuwe keukenruimte.

 

 

Zelfs voor de trouwe bezoekers van de Regenboog vraagt dit plaatje van de nieuwe nevenruimte van de kerk om enige uitleg.
Bij het maken van de foto stond ik in de grote zaal (waar de kindernevendienst bijeenkomt) met mijn rug tegen de zuidmuur (waar de piano tegenaan stond). Tussen de grote zaal en de kleine zaal (crêcheruimte) is de muur al weggebroken en is aan het einde links de kopieerruimte te zien. Rechts kijken we door de deur in de richting van de garderobe en wordt er gewerkt aan de nieuwe toiletten.

 

Hier wordt hard gewerkt aan de nieuwe toiletten! Er wordt onder meer een aparte invalidentoilet gebouwd.

 

 

 

Nieuwsbrief 28 mei

Nieuwsbrief “Kerk in de steigers” 28 mei 2016

Stand van zaken m.b.t. de verbouwing:
Op 17 mei is begonnen met de verbouwing. In de week ervoor heeft een groep vrijwilligers eerst de zalen en de keuken ontruimd. Vervolgens begon men met het sloopwerk in de keuken en de toiletten. De wandtegels werden er met behulp van een jekkerapparaat afgehaald. Behoorlijk zwaar en dus zweetwerk, maar het is gelukt!

Het bouwbedrijf Groen en Wit voert de werkzaamheden uit. We verwachten dat de werkzaamheden op 22 juli, dus voor de bouwvak, zijn afgerond. Daarna kunnen we gaan schilderen.

Meubilair over:
Omdat het kerkmeubilair uit de Trefpuntkerk in Alkmaar is overgenomen, houden wij stoelen en tafels over.
Via Marktplaats zijn wij in contact gekomen met de Stichting Senegal uit Drachten.
Intussen zijn 100 stoelen en 8 tafels, die in de Voorhof en de zalen stonden, aan deze stichting aangeboden en door hen opgehaald.

Waar staat de Stichting Senegal voor?
De Stichting Senegal is actief in het dorp Tivaouane in Senegal. Daar is een school gestart met momenteel 90 leerlingen. Senegal is een Moslimland, maar in de school wordt ook Bijbelles gegeven. Verder lopen er verschillende projecten om mensen werk aan te bieden, zodat ze voor hun gezin kunnen zorgen. Een voorbeeld hiervan is een groep vrouwen, die fruit verkopen; er is ook een groep jongeren met een computer-reparatie winkel.
De Stichting leidt de mensen ter plekke op en uit Nederland gaan spullen als donatie naar de gemeenschap in het dorp.Elke twee maanden wordt vanuit Drachten een container met spullen verzonden naar Dakar in Senegal. Zo zijn intussen ook de stoelen en tafels uit De Regenboog onderweg naar Senegal, die daar een prachtige herbestemming zullen krijgen!

Inbraak
In de nacht van zaterdag op zondag 22 mei is er ingebroken in K.C. De Regenboog.
De politie was zeer snel en met drie politieauto’s ter plaatse.
De inbreker was al gevlucht, maar naar later bleek stond zijn auto nog op het kerkplein.
De agenten hebben met een speurhond eerst de omgeving afgezocht en daarna het gehele kerkgebouw. Toen later de verdachte auto van het kerkplein werd weggesleept, liep er een persoon langs. Op het moment dat die werd aangesproken rende hij weg. Uiteindelijk is hij aangehouden en als verdachte door de politie meegenomen; hij bleek de eigenaar van de verdachte auto te zijn.
De inbreker heeft een ruit aan de achterzijde van de kerk met een tegel ingegooid en is door de ruit naar binnen gegaan. Waarschijnlijk is toen het alarm afgegaan en is hij gestoord in zijn werkzaamheden en daarop gevlucht, met achterlating van zijn auto.
’s Nachts is het raam provisorisch dichtgemaakt. Ter plekke is aangifte gedaan en gemeld dat er een loopmicrofoon mist.

Feest
Dit jaar bestaat onze gemeente vijf jaar als Protestantse Gemeente Sint Pancras (PGSP). Wij willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dit zal gevierd worden op de startdag. Dan zal tevens de officiële ingebruikneming van de gerenoveerde Regenboog gevierd worden. Kortom tijd voor een grandioos feest, wat we, als het mogelijk is, samen met het dorp willen vieren. Hiertoe is een groep mensen uit alle lagen van onze kerk bij elkaar geroepen om dit op poten te zetten. Er zijn diverse muzikale, creatieve, sportieve en heerlijke ideeën geopperd. De komende tijd worden deze ideeën bekeken en verder uitgewerkt. Zodra er meer concrete informatie is, zoals de definitieve datum, laten we dat zo snel mogelijk weten.

Beelden renovatie 11 mei

“Kerk in de steigers”

De verbouwing van De Regenboog behelst de verwarmingsinstallatie, de keuken, toiletten en de zalen.

De verwarming is inmiddels vernieuwd, na een paar inregelproblemen functioneert deze nu naar behoren. Van de luchtkanalen onder de vloer bleek een aantal grote lekkage te hebben.

 

De keuken wordt royaler gemaakt en met een open karakter, er komen grotere uitgifteluiken.
Voor wat betreft apparatuur komt er een groot 5-pits kooktoestel, afzuigkap, snelle afwasmachine, oven/magnetron. Op de vloer komt een kunststof antislip vloerbedekking.
De toiletten worden gemoderniseerd, er komt een apart invalidentoilet + urinoir.

In de gehele wand van de grote zaal wordt een grote opbergkast gemaakt waarin alle groepen een deel voor eigen gebruik ter beschikking krijgen.
Tussen beide zalen komt een geluiddichte vouwwand.

Vanaf 9 mei werden resterende spullen naar Dorcas gebracht of weggegooid. Zodra dit klaar was kon met de sloop worden begonnen.

 

Waardevolle apparaten, zoals het orgel en vleugel, werden ingepakt om schade door stuiven te voorkomen.

Vanaf 1 mei a.s. gaan we een aantal maanden kerken in de Witte Kerk: de eerste 2 weken van mei worden gebruikt om alles in de Regenboog op te ruimen: nuttige zaken elders opslaan en de rommel afvoeren. Dit alles door eigen mensen te verrichten.

 

 

Intussen is de aannemer begonnen met de renovatie.
Als alles gaat, zoals nu gepland, is de eerste kerkdienst in De Regenboog weer op 14 augustus 2016.

 

 

En God zag dat het goed was!

In de maand november denken we traditiegetrouw aan alle overledenen van het afgelopen jaar. Wat mooi dat we dat in de vernieuwde Regenboog kunnen doen. Ook de nieu­we levensboom voor in de kerk is precies op tijd hiervoor gereedgekomen. Wat kunnen mensen mooie dingen maken, vindt u ook niet? Ondanks dat velen van u met verdriet of juist met berusting uw dierbaren gedenkt, samen met de ge­meente, komt er, hoop ik, ook ruimte om de gedachtenis van uw dierbaren een mooie plek te geven in onze kerk. Al die vele vrijwilligers die meegewerkt heb­ben om dit allemaal mogelijk te maken: De coördinatie van de werkzaamheden, het schilderwerk, hakken en breken, opruimen, de tuin, tegels leggen, trans­port, lassen en hameren. Iedereen deed dit met het doel: Het is niet onze kerk, maar Gods huis. Natuurlijk zal er ook komend jaar nog wel het een en ander gebeuren, maar voorlopig is het goed zo. Mijn overtuiging is dat God toekijkt en met ons is. De regel uit Genesis die boven dit stukje staat: Nou…, ik denk dat het zo is.

Wilt u reageren? erikkroese56@hotmail.com

 

Levensboom

Een vernieuwd kerkelijk centrum vroeg ook om een vervanging van het Regen­boog herdenkingskleed. Mede omdat dit wandkleed en de bijbehorende regen­boog vol raken.
Er is gekozen voor een levensboom omdat het een oud symbool is, die de dy­namiek van het menselijk leven symboliseert. De mens geworteld in de aarde, gericht met zijn takken naar de hemel. Zo staat en beweegt de mens zich tussen hemel en aarde. Tussen geboorte en dood. Zo is het vanaf het begin geweest en door God gewild. Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan deze unieke levens- herdenkingsboom, zodat deze hopelijk in november in gebruik genomen kan worden in onze nieuwe Regenboog.

Mede namens de liturgische werkgroep, John Bijman.