Overdenking

Momenten van geluk

Een gedicht, dat ik las, verwoordt ze aldus:

Verwacht niet dat een mens permanent in de zevende hemel kan zijn.

Geluk is als een vlinder die neerstrijkt op een bloem en even later is verdwenen

om plotseling weer op te duiken uit het niets.

Geluk verstopt zich in momenten.

Jouw leven is opgebouwd uit vele momenten. Geluksmomenten, ze zijn er in een flits, maar ook minutenlang en soms dagen of weken aaneen, zeker bij verliefde stellen. Hou ze bij je op de levensreis die je gaat. Deze zomer, of je nu wel of niet op vakantie gaat, ervaar je hopelijk ook zulke momenten. Even als gezin met elkaar, zonder de druk en verplichtingen van school en werk, is van grote waarde. Het verstevigt de onderlinge familiaire band. Jongeren nemen hun kansen waar om het avontuur te zoeken. De één vindt het in de muziek, de ander wil het geluk ervaren op een vakantiereis, liefst ver weg van thuis. Daar ontmoet je leeftijdgenoten van andere nationaliteiten en proef je de sfeer van een andere cultuur in een ander klimaat.

Geluksmomenten voeden je persoonlijk geloofsleven. Het zijn de zegeningen op je pad, die je mag tellen één voor één. De zondagse kerkdienst, het lezen uit de Bijbel en de muziek, kunnen je gelovig leven verrijken. Een ander voelt bij een wandeling in de natuur met al haar schoonheid Gods aanwezigheid. Een goed gesprek, niet alleen over geloof, is ook een geluksmoment. Een woord, een blik in de ogen, een omhelzing, het betekent veel. Dan is God even nabij bij de ander en bij jezelf. Sommigen zeggen dan dat alles toeval is. Zelf vind ik deze omschrijving mooi: geluk is als een knipoog van God.

Maar gelijk de vlinder in het gedicht, lijkt geluk soms heel ver weg. Als je uit balans wordt gebracht door verdrietig wereldnieuws of pijn en zorgen dichtbij. Passende woorden vind je niet en soms is het beter stil te zijn. Je verlangt er­naar dat er weer een vlinder opduikt.

Toen Jezus onder de mensen was, leek geluk binnen handbereik. Een hoopvol bericht van liefde en trouw wordt gebracht aan de wereld. De Eeuwige toont zijn liefde voor jou en mij en Jezus maakt het zichtbaar. Hij ontmoette vreem­den, troostte zieken, en velen, die gebukt gaan onder ongeluk, sprak hij moed in. We gaan niet alleen door het leven en zijn met de Heer onderweg. Koester je geluksmomenten om je gelovig leven vitaal te houden en anderen bij te staan op hun levensweg.

John Bijman, predikant