Wandelweekend 2018

Deze keer gaan we wandelen in Ommen van 11 t/m 13 oktober (vrijdagavond t/m zondagmiddag).

Er wordt gelogeerd in de groepsaccommodatie Zeesse. Deze accommodatie is geschikt voor maximaal 28 personen, dus er kunnen een paar mensen meer mee dan vorig jaar. Maar geef u/je snel op, want VOL = VOL! De kosten zijn 75 euro p.p. voor het hele weekend. Of dit uiteindelijk voldoende zal zijn, is afhan­kelijk van het aantal deelnemers, bij teveel wordt het verrekend.

Opgeven voor dit prachtige weekend kan via wandelweekend@quicknet.nl of bij onderstaande personen. Graag dan ook het genoemde bedrag maal het aantal personen overmaken naar bankrekeningnummer NL58FVLB0635811081 t.n.v. Protestantse Gemeente Sint Pancras o.v.v. wandelweekend 2019. Bij ont­vangst van de betaling is de deelname definitief.

Hopende op een geweldige opkomst!

Hartelijke groet, Kees Krol, Karel de Boorder en Peter Houtman

Gespreksgroep met......

Tijdens de actie kerkbalans heeft het college van kerkrentmeesters de gelegen­heid genomen om aan mensen te vragen waar ze graag aan mee zouden willen doen in de kerk. Veel mensen hebben toen aangegeven dat ze wel mee zouden willen doen aan een gespreksgroep. Daarom willen we graag een keer bij elkaar komen met mensen, die hier belangstelling voor hebben.

Ons voorstel is om dit te doen op zondagavond 19 mei in de Regenboog. Aanvang 20.00 uur.

We willen dan onder andere de volgende zaken bespreken:

                        Welke onderwerpen zou men willen bespreken?

                        Hoe vaak komen we bij elkaar, wanneer en op welk tijdstip?

                        Waar komen we bij elkaar?

                        Gaan we er samen bij eten (af en toe)?

                        Wie kan en wil een gespreksonderwerp voorbereiden?

We hopen jullie te ontmoeten op zondag 19 mei,

Tot dan, Sipke Huizinga

cabaretier TimZingt

Reserveer uw kaarten voor cabaretier TimZingt

Op zaterdag 11 mei organiseert de PG Alkmaar in samenwerking met 15 jonge­ren, die komende zomer naar Ghana gaan voor een werkvakantie (vanuit de PG Alkmaar), een cabaretavond met cabaretier Timzingt (Tim van Wijngaarden). Timzingt speelt zijn theatervoorstelling:
´Timzingt - gemeengoed´. Kaarten kunt u reserveren via: werkvakantieghana@gmail.com en kosten € 7,50 per stuk (inclusief pauze drankje + hapje).
De voorstelling is in het Jan Arentsz College te Alkmaar en start om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.
De opbrengst gaat volledig naar de Ghanareis. Meer informatie over de acties / Ghanareis kunt u vinden via Facebook: ghana2019.

Het Groot Reformatiekoor

Het Groot Reformatiekoor 4 bezingt 500 jaar Reformatie Zwitserland

Een groot Nationaal koor: Het Groot Reformatiekoor 4 o.l.v. Martin Zonnenberg, Joost van Belzen: vleugel en Peter Wildeman: orgel. Het koor studeert in heel Nederland. Iedereen mag meezingen. Na 4 repetities in Hardenberg, Amers­foort, Barneveld, Sliedrecht, Krimpen, Middelharnis en Goes gaat het koor een generale repetitie geven in de omgeving van Gorinchem. Na deze generale repetitie geeft het koor 5 concerten. Het koor geest concerten in o.a. Amers­foort, Hasselt, Rotterdam, Dordrecht, Goes. Als je 15 jaar of ouder bent kun je je opgeven voor dit prachtig koor, dat de Reformatie herdenkt. In 2019 is het Reformatiejaar 500 jaar Reformatie in Zwitserland o.l.v. Zwingli. Dit thema krijgt volop de aandacht in de kerken van Nederland. Speciaal hiervoor komt er een gloednieuwe muziekmap, die door Martin Zonnenberg is samengesteld. Het is een afwisselende muziekmap met muziek uit de landen waar de reformatie ooit is begonnen: Duitsland, Zwitserland, Schotland, Nederland en Amerika. Kortom een scala aan muziekstijlen die het Groot Reformatiekoor gaat bezingen. Het koor geeft schitterende concerten in de Grote kerk van Dordrecht, Amersfoort, Goes en Hasselt. Als kers op de taart zingt het koor in de grote zaal van de Doelen te Rotterdam compleet met een symfonieorkest. Verder werkt het Chr. Sliedrechts Mannenkoor Ichthus ook mee aan 2 concerten. Dit koor is ook van Martin Zonnenberg en telt 175 mannenstemmen! Het koor start in september met de 4 repetities. De concerten starten vanaf eind oktober t/m februari 2020, daarna maakt het koor een koorreis naar Zwitserland (optioneel).

Opgeven kan via de website: www.reformatiekoor.nl. Het koor telt een begren­zing. Bij 400 zangers komt er een wachtlijst, dit i.v.m. de zitplaatsen in de ker­ken. Het koor zingt voor verschillende goede doelen. Wilt u er ook bij zijn?

 

Religieuze azulejos in Andalusië

Fotografie door Henk van Dijkhuizen

De religieuze beleving in Spanje is nog altijd zeer groot, zeker in het zuiden van het land. Maar liefst 90% van de bevolking van de deelstaat Andalusië is katho­liek. De jaarlijkse Semana Santa (Heilige Week, de week vóór Pasen) wordt in de hoofdstad Sevilla groots en meeslepend gevierd, waarbij de stad wordt over­spoeld door honderdduizenden bezoekers, die geen processie willen missen. En dat zijn er nogal wat! In één week tijd ongeveer 120 processies, vaak tot diep in de nacht.

Sinds 2013 heb ik meerdere keren de wintermaanden in Sevilla gewoond en heb ik de stad goed leren kennen. Ook de Semana Santa heb ik enkele keren van dichtbij mogen meemaken.

Sevilla telt talloze katholieke kerken. De buitenkant is altijd voorzien van een religieus tegeltableau, een zgn. azulejo met een afbeelding van Maria en vaak ook nog één met een gekruisigde Jezus. Maar ook op de muren van kloosters en gebouwen waar religieuze verenigingen zijn gevestigd, vind je deze azulejos en soms ook op willekeurige plekken, bijvoorbeeld op pleinen.

De tegeltableaus die ik heb gefotografeerd, vormen een serie van meer dan 50 foto’s. Een deel daarvan is nu te zien in De Regenboog. Ik heb niet sec de ta­bleaus gefotografeerd vanwege de religieuze inhoud, maar heb juist ook bewust een deel van de directe omgeving waar de tableaus hangen, mee gefotogra­feerd, waardoor ze meer onderdeel worden van het dagelijks leven dat in Span­je dikwijls hectisch en vooral lawaaierig is, in tegenstelling tot de kerken zelf en hun azulejos die een serene rust uitstralen. De heldere, kleurrijke en meestal goed onderhouden tegeltableaus vormen vaak een contrast met hun omgeving. En ze zijn een sterk staaltje vakmanschap.

Neem uw tijd en ervaar zelf de stilte bij het bekijken van de foto’s.

De foto’s zijn te zien tot eind februari 2019.

Neem voor meer informatie contact op met Henk van Dijkhuizen, 06 42102043.

Externe Facebookpagina

Naast de fysieke verbouwing van Kerkelijk Centrum De Regenboog, timmeren we ook digitaal, op het internet, aan de weg.

In december is er een algemene Facebookpagina van/over onze gemeente op­gestart. Het doel hiervan is om ook niet-gemeenteleden te informeren over de activiteiten die onze gemeente organiseert. Dat gebeurt natuurlijk ook al via de website en publiciteit in kranten en op andere internetsites. De Facebookpagina gaat dit niet overnemen, maar vult de andere communicatiemiddelen aan. Ook kunnen we er bijvoorbeeld (Bijbel)teksten, filmpjes en dergelijke op plaatsen, zodat de bezoekers van de pagina ook wat mee krijgen van onze belevingswe­reld. We willen er graag een positieve, bemoedigende pagina van maken.

Er is ook al een Facebookpagina in gebruik voor de gemeenteleden zelf. Deze nieuwe pagina kunnen we meer gaan gebruiken om interne zaken te delen.

Externe pagina: https://www.facebook.com/PGSintPancras

Interne pagina: https://www.facebook.com/groups/267062306727930/

Neem er eens een kijkje!

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het de PR-commissie weten: pr@pgsp.nl.

The Encounter weekend

Uitnodiging om deel te nemen aan The Encounter weekend (De ontmoeting)

Jongeren (m/v) van 16 tot 25 jaar

Donderdagavond Hemelvaartsdag - 30 mei om 18:00 uur t/m 1 juni

Vertrek: de Kool – Broekerveiling. Kosten: 50,= All-inclusive

Het The Encounter Weekend wordt geen gewoon weekend. Het wordt een reis waarin je geestelijk en fysiek wordt uitgedaagd. Wanneer je besluit mee te gaan, gaan wij er vanuit dat je deze beslissing met je volle verstand neemt en dat je de uitdaging aan wilt gaan en tijdens het Encounter Weekend niet begint te em­meren omdat je misschien geen privé warme douche tot je beschikking hebt. Misschien geen warme of -wie weet- geen eens een douche. Zorg voor een minimale conditie waarmee je een half uurtje kunt hardlopen en zonder hijgen traplopen. Mocht het plaatje zich nog niet vormen dan kunnen de volgende woorden je misschien helpen: survival, Bijbelstudie, gesprekken, kampvuur, bivak ...

Waarom zou jij meegaan? Als je zin hebt in een avontuurlijk weekend met jongeren uit je omgeving, is dit het moment! We gaan met elkaar op reis; een reis waarin jij je fysieke grenzen zult opzoeken en verleggen. Het wordt geen weekend voor watjes! Het wordt wél een weekend waarin die zaken met elkaar worden besproken die er in het leven écht toe doen. Ben jij wel of niet kerkelijk betrokken in de regio? Heb jij een rotsvast geloof of juist niet? Iedereen is anders en iedereen is welkom. Hou je van inspannend bezig zijn, een goed gesprek, gezelligheid en ben je bereid de bijbel te openen, dan mag je dit niet missen!

Motivatie: The Encounter is een initiatief van acht mannen uit diverse kerken in Broek op Langedijk. Wij hebben met elkaar in april vorig jaar een geweldig weekend be­leefd waarin we hebben afgezien; lichamelijk en—in meer of mindere mate— geestelijk. Maar bovenal heeft het ons ook vertrouwen gegeven dat iedereen er mag zijn zoals die is, daarin gesterkt in het geloof in een God die, ook al begrij­pen we hem vaak niet, liefdevol is. We hadden een weekend met alleen mannen, maar menen dat jongeren, ongeacht geslacht en afkomst, krachten en emoties met elkaar moeten kunnen delen en willen daar de dag van Hemelvaart en de twee daaropvolgend een plek voor bieden. Wij hebben er zin in!

Kortom:

The Encounter challenge
Terug naar de basis
Natuur
Activiteiten
Survival
Jezelf beter leren kennen
God en de bijbel beter leren kennen
Andere christen jongeren leren kennen en ontmoeten
Met als resultaat; een onvergetelijk weekend

Meldt je aan via Facebookpagina: www.facebook.com/theencounterweekend

Mvg - namens The Encounter (de ontmoeting),Adriaan Everaars - 06-13247584

 

Activiteiten De Zwaan

Bij oecumenisch centrum De Zwaan staat in het seizoen 2018-2019 ‘Moeder aarde’ centraal. Komend voorjaar kunt u de volgende activiteiten rond dit the­ma verwachten:

 

 


13 april
: Op weg naar een gemeenschappelijk huis, fietstocht langs plekken die mensen met de natuur én met elkaar verbinden.


 

Steunpunt Verlies en Rouw

Elke derde dinsdag van de maand is er in het Swaenennest, Oudegracht 185 in Alkmaar, het Steunpunt Verlies en Rouw, een initiatief van de Zwaan. Dit Steun­punt is bedoeld voor iedereen die een dierbare heeft verloren.

Het Steunpunt is geopend van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Op dinsdag 16 april is het Steunpunt weer geopend. Van 14.00 uur tot ongeveer 14.45 uur is er inloop en lotgenotencontact. Om 14.45 uur starten we met het thema: ‘herstel na verlies’. Nu met een groepsgesprek. We delen ervaringen over ons eigen rouwproces: wat doet de rouw met je en hoe kun je weer je eigen levenskracht terug krijgen? Je kunt ook gewoon luisteren naar de ervarin­gen van anderen.

Op 21 mei is het thema ‘mindfullness en de kracht van ontspanning’. Een lezing met enkele basisoefeningen door Marja Ligterink.

U bent van harte welkom.

De middagen worden begeleid door Eva Snieder en Marja Ligterink, beiden ervaren rouwbegeleiders. Voor informatie kunt u altijd bellen: 06-30088610 (Marja) of 06-11445637 (Eva).

Ook kunt u kijken op ht‍tps://www.dezwaan-alkmaar.nl/verlies-en-rouw.

Wees welkom!


Tot slot biedt het programma van De Zwaan de doorlopende activiteiten zen­meditatie en oefencirkel verbindende communicatie aan voor mensen die een training op dit vlak hebben gevolgd.

Voor meer informatie en opgave kunt u terecht op:

www.dezwaan-alkmaar.nl/programma. U kunt ook bellen: 06 55 27 61 04.