Van de voorzitter van de kerkenraad

Al enige jaren vraag ik een digitale 40-dagen kalender aan bij de PKN. Dan krijg je elke dag een bericht in je mailbox met een link naar de schriftlezing van die dag met de bijbehorende uitleg. Er zit ook vaak een kort filmpje bij. Daarin wordt via een voorbeeld de uitleg nog duidelijker. Daar houd ik van. Misschien hoor ik bij de grote schare ‘beelddenkers’ in deze tijd maar waar soms veel woorden worden gebruikt om iets te verduidelijken lukt dat met beeld vrijwel direct. Of soms is dat net het zetje wat je nodig had om tot de kern te komen.

Zo ging het op vrijdag 24 februari over Psalm 130 vers 6:

Mijn ziel verlangt naar de Heer, meer dan wachters naar de morgen, meer dan wachters uitzien naar de morgen.

Op het eerste gezicht spreekt de tekst mij niet zo aan en lees in de uitleg dat het gaat over actief wachten op God. Uitkijken naar het licht dat komt. En dat in het Hebreeuws het woord “gespannen zijn” gebruikt wordt als de snaren van een muziekinstrument. Dan kijk ik naar het bijbehorende filmpje en zie ds Charlotte Inkelaar-de Mos met een gitaar. Ze heeft net alle snaren laten vervangen en krijgt de gitaar niet goed gestemd en dat vind ze lastig. Telkens probeert ze het weer opnieuw. En zo, vertelt ze, is het ook met haar geloof. Steeds moet ze zich weer afstemmen op de Heer om op de goede toonhoogte te blijven want ze raakt ook wel eens ontstemd. Deze tijd biedt de mogelijkheid om je weer opnieuw af te stemmen op de Heer.

Kijk, en dat vind ik nou een mooi beeld! Daar kan ik wat mee.

 

Hartelijke groet,
Jantien Boersen

 

Reageren? Graag!!
jantien.boersen@pgsp.nl

 

TOP-2000 dienst 2022

TOP-2000 dienst 2022 weer in de ochtend;

maar eerst even dit:

Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst:

Hé, waar heb ik dat ook al weer meer gehoord....? Oh ja, het was het thema van de laatste regeringscoalitie. Er was een heleboel commentaar op, maar ik vond de slogan heel mooi.

Zeker in deze bizarre tijd is het een heel goed idee om "om te zien" naar elkaar en dus goed voor elkaar te zorgen, dat is uiteraard ook iets waar we met onze Regenbooggemeente voortdurend mee bezig willen zijn. Maar ook om vooruit te kijken naar de toekomst en dan 't liefst een beetje positief om een pad uit te stippelen om hier uit te komen.

Maar wat heeft dat nu met de TOP-2000 dienst te maken zult u denken, nou... we willen graag op deze plek nu al even "omzien" naar de afgelopen TOP-2000 dienst, die, als we op alle reacties af mogen gaan, toch een lichtpuntje was in deze rare tijd en waar een heleboel mensen plezier aan hebben beleefd. Want dat is ook belangrijk, als we toch kunnen omzien naar lichtpuntjes in donkere tijden, dan kunnen we daar moed uit putten om weer positief vooruit te kijken naar de toekomst.

En om maar op positieve voet door te gaan; op het moment dat ik dit schrijf, begint het erop te lijken dat de Omikronvariant weleens een blessing in disguise kan zijn, of te wel een verborgen of onverwachte zegen. Waar eerst alle hens aan dek was, omdat hij veel besmettelijker bleek te zijn dan zijn voorgangers, lijkt het er toch steeds meer op dat hij juist de meer gevaarlijke Deltavariant buitenspel gaat zetten. Zou dit de ommekeer zijn? We bidden ervoor.

Met diezelfde positieve blik willen we nu ook vooruit kijken naar de volgende TOP-2000 dienst. Want we hebben genoten van al die bijzondere nummers, maar wat een beetje ondergesneeuwd raakte, zijn de persoonlijke verhalen bij de nummers, want daar zijn we naar op zoek. Nummers waarbij u - jij - jullie, op een bijzondere manier door geraakt zijn en dat kan natuurlijk heel goed in deze bijzondere, zeg maar bizarre, tijd.

Dus houd moed, zie naar elkaar om, en kijk vooruit naar de toekomst. En wordt je hart tijdens die reis geraakt door een bijzonder lied, onthoud hem en geef hem aan ons door.

We kunnen dan vooruit kijken naar weer een hele speciale dienst in december.

Met vriendelijke groeten, de TOP-2000 groep

Rondje Bergen

Het was een prachtige ochtend met elkaar!
Met zijn tienen: van tieners tot en met zestigers, gingen we met een lekker zonnetje van start met de woorden meegegeven en in gedachten “U bent mijn steun en toeverlaat…”
De één liep op zijn eigen tempo alleen, de ander met elkaar voor de gezelligheid en steun door het bos en de duinen. Na het binnengehaald zijn door enthousiaste supporters, sloten we het mooie rondje af met een pannenkoek bij Duinvermaak. Bijzonder om zo met elkaar samen te zijn, ons geloof te delen en ons met elkaar verbonden te voelen.
Ik sluit af met de passende tekst van Nicolaas Beets, die ik afgelopen maandag heel lief kreeg van een betrokken gemeentelid in een kaart, waarin ze vroeg hoe de loop was geweest:
“Mij spreekt de blomme een tale
Mij is het kruid beleefd
Mij groet het altemaele
Wat God geschapen heeft”.

Groeten, Kristianne

In 2022 bestaat het Kossen-Leijen Fonds 60 jaar!

Sinds haar oprichting heeft het Kossen-Leijen Fonds als doel om inwoners van Sint Pancras financieel te helpen als dit nodig is. Naast particulieren kunnen ook stichtingen en verenigingen, organisaties en instellingen met een welzijnsken­merk een beroep doen op het fonds.

Kossen-Leijen Fonds 60 jaar, een jubileum om zeker bij stil te staan. Immers ook in deze onzekere tijden hebben waarschijnlijk - een toenemend aantal - inwo­ners van Sint Pancras behoefte aan financiële steun.

Op 26 oktober 2022 vieren we dit jubileum, in samenwerking met de Zonne­bloem en de Diaconie van de Protestantse Gemeente te Sint Pancras, door een grote groep ouderen uit ons dorp een jubileumfeest aan te bieden. Dit wordt ondersteund met muziek van de Pancrasser muzikanten Willem van Doorn en Jan Steltenpool en de Jan Rovers Jazzband. Het feest begint om 10.30 uur en eindigt om 14.30 uur. De ouderen uit Sint Pancras krijgen een persoonlijke uit­nodiging voor dit jubileumfeest.

Daarnaast schenkt het Kossen-Leijen Fonds de inwoners van Sint Pancras een fraaie zitbank nabij de Twuyvermolen - onder voorbehoud van definitieve goed­keuring van de betrokken instanties - om in alle rust te kunnen genieten van de prachtige omgeving.

Stichting Kossen-Leijen Fonds zal zich ook de komende jaren blijven inzetten om haar doelstelling waar te maken. Om deze ambitie te verwezenlijken, staat het Fonds open om nieuwe donaties te ontvangen.

Wilt u meer weten over het Kossen-Leijen Fonds of wilt u op de hoogte blijven, kijk dan op onze website www.kossenleijenfonds.nl of houdt onze Facebookpa­gina in de gaten.

De oecumenische zanggroep ‘ECHO’

De oecumenische zanggroep ‘ECHO’ uit Heerhugowaard bestaat 40 jaar, bovendien viert onze dirigent zijn 20-jarig jubileum. Dit willen we vieren met een feestelijk concert. Op 13 mei geven wij een jubileumconcert waarin wij muziek laten horen in de vorm van een muzikale reis door de tijd. Wij zouden het fantastisch vinden om dit feestelijke concert met zoveel mogelijk mensen te vieren. U bent van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen.

Het concert vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan de Middenweg 168 in Heerhugowaard. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Het concert duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Kaartverkoop is in de Brink bij de kerk. Kaarten € 15, donateurs € 12,50. Telefonisch kaarten bestellen kan ook bij:
-        Ineke de Boer 072 5713713 of 06 24134553
-        Erwin Pols 06 50430962

Wandelweekend 2023

Zoals u misschien al vernomen heeft wordt er ook dit jaar een wandelweekend
georganiseerd. Deze keer gaan we naar Diever in Noord Drenthe, van 6 tot 8
oktober. Wij verblijven in een gezellige groepsaccommodatie. Geïnteresseerden
zich opgeven Graag zo snel mogelijk, omdat de kosten zijn van het aantal aanmeldingen.
Deze schatten wij op € 90-100 p.p. Ook is er dit jaar gelegenheid om
introducees van buiten de kerk uit te nodigen.
Opgeven kan bij Peter Houtman, Kees Krol of Karel de Boorder.
Meer informatie: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tochtdiever/15324/

Wandelgroetjes namens de organisatie
Peter Houtman.

Steunpunt Verlies en Rouw

Het Steunpunt is een initiatief van Aandachtscentrum de Zwaan in Alkmaar. Het is elke derde dinsdag van de maand geopend en wordt begeleid door Eva Snieder en Marja Ligterink, beiden ervaren rouwbegeleiders. We starten om 14.00 uur met koffie en thee en na een half uur gaan we verder met een thema. De middagen duren tot 16.30 uur.

Op 20 december is het thema ‘kerstmiddag’. We praten met elkaar over de lichtpuntjes in ons leven, die er ook zijn naast al het verdriet. Juist in deze donkere tijd waarin je het verdriet misschien extra voelt, kan het goed zijn om te kijken naar de dingen waar je troost uitput. Het is in feite een vervolg op 15 november. Uiteraard schenken we er warme chocolademelk (en koffie/thee) bij en eten we er iets lekkers bij.

Wees welkom om 14.00 uur in Aanloophuis de Steiger, Luttik Oudorp 93 in Alkmaar. Graag opgeven of je komt. We vragen een bijdrage voor koffie en thee: die is € 5,00. Voor informatie kunt u bellen naar Marja Ligterink, 06-30088610. Of kijk op onze pagina op de website van de Zwaan: https://www.dezwaan_alkmaar.nl/verlies-en-rouw

De PGSP op Facebook

Er is een Facebookpagina voor gebruik door de gemeenteleden, de interne pagina:

https://www.facebook.com/groups/267062306727930/

Er is ook een externe Facebookpagina, waarmee beoogd wordt om niet-gemeenteleden te informeren over de activiteiten binnen de PGSP-gemeente: https://www.facebook.com/PGSintPancras/