Van de voorzitter van de kerkenraad

Ik weet niet hoe het u en jou vergaat, maar ik ervaar de wereld op dit moment als nogal chaotisch.

Alleen al in ons kikkerlandje is het crisis op crisis op crisis op crisis, tekort water, tekort stroom, tekort personeel, enzovoort.

Als nuchtere, praktisch denkende Sint Pancrasser probeer ik te bedenken waar dit allemaal naar toe gaat, maar dat lukt niet zo goed. Maar volgens mij hebben ze daar zelfs in Den Haag moeite mee! En het volgen van alle journaals en praat­programma’s brengt je ook niet echt verder, sterker nog: daar word je toch ook bijna depressief van.

En dan is daar dat boek: “Omarm de chaos” waarin Jan Rotmans beschrijft dat we in ‘transitie’ moeten. Er moet echt van alles veranderen. In de zorg, het on­derwijs, voeding, op financieel en economisch gebied en nog veel meer. Hij be­schrijft niet alleen dát het moet gebeuren, maar ook hoe. En dat vind ik zo mooi aan dit boek: het is hoopvol!

Ondanks dat er nog steeds heel veel tegenstand is bij welke transitie dan ook, staan er altijd weer mensen op die het anders willen én gaan doen.

Gaandeweg het lezen dwalen mijn gedachten af naar de kerk. Niet specifiek de onze, maar de kerk in het algemeen. Er is vergrijzing, er komen steeds minder mensen, er is steeds minder geld. Moeten wij ook in transitie? Ook wij houden niet zo van verandering: de dienst op zondagmorgen tussen 10 en 11 is heilig. Maar wordt het niet tijd voor geloofsbeleving op een andere manier? Zodat we een levende geloofsgemeenschap blijven?

De komende maanden gaan we ons als kerkenraad en een aantal gemeentele­den daarover buigen. Maar schroom niet om uw of jouw bijdrage te leveren, soms kan een kleine verandering al veel teweeg brengen. Ik hoop dat mijn mail­box volstroomt!


Hartelijke groet, Jantien Boersen
Reageren? Graag!!
jantien.boersen@pgsp.nl

Rondje Bergen

Deze zomermaanden hebben we perfect weer om te trainen voor het rondje Ber­gen van 5 km op zondag 2 oktober. Drie jaar geleden was een hele mooie och­tend met lopers van jong tot oud en supporters onderweg, terwijl in de kerk de woorden werden gezongen die de lopers voor het lopen gesproken meekregen. Een hele andere manier om ons verbonden te weten met elkaar en met God.

Heb je zin, geef je op bij mij!

Sportieve groet,

Kristianne Geus 06 – 12541613 jhgeus@gmail.com

De PGSP op Facebook

Er is een Facebookpagina voor gebruik door de gemeenteleden, de interne pagina:

https://www.facebook.com/groups/267062306727930/

Er is ook een externe Facebookpagina, waarmee beoogd wordt om niet-gemeenteleden te informeren over de activiteiten binnen de PGSP-gemeente: https://www.facebook.com/PGSintPancras/

 

Rondje Bergen

De eerste lopers hebben zich aangemeld om mee te rennen met het rondje Ber­gen van 5 km op zondag 2 oktober.
Rennen door de wonderlijke natuur met de woorden van God in gedachten.
Heb je zin om deze belevenis mee te maken, geef je op!

Sportieve groet,

Kristianne Geus 06 – 12541613 jhgeus@gmail.com

Wandelweekend 2022

Beste wandelaars,
Dit najaar gaan wij weer op wandelweekend.

Deze keer zal dat zijn vanaf vrijdag(avond) 7 oktober t/m zondagmiddag 9 oktober.


De locatie is weer eens wat anders: Noord Limburg, vlakbij Venray.
Hier bestaat het landschap uit stukjes bos, open land met boerderijen en heide. Aan de an­dere kant van de Maas ligt dan nog Arcen met daarboven Nationaal Park Maas­duinen. Al met al een mooie omgeving op ongeveer 2 à 2,5 uur rijden van Sint Pancras. Wij hopen er weer een mooi en inspirerend weekend van te maken. De locatie heet De Gunse Hoeve (de Hooischuur), Gun 28, 5866 GG Swolgen. Opge­ven voor dit prachtige weekend kan via wandelweekend@quicknet.nl of bij on­derstaande personen. De kosten bedragen € 80,-- p.p. voor het hele weekend. Hinke en Karel hebben het wandelweekend uitgezet.

Zaterdag maken wij een prachtige, afwisselende wandeling in Noord-Limburg tussen de dorpen Swolgen, Lottum en Broekhuizen. Vanuit Swolgen komen we al snel op de Swolgenderheide, een gebied met een heideveldje waar Schotse Hooglanders grazen en licht heuvelachtig bos op stuifduinen. De route vervolgt in het natuurgebied Schuitwater over een plankenpad door een nat elzenbroek­bos en langs een langgerekte plas. Het is een oude Maasmeander. In dezelfde omgeving vinden we ook droog bos, graslanden en houtwallen. Via het gehucht Homberg komen we bij het rozendorp Lottum in het meer open gebied van het Maasdal. Langs het idyllische kasteeltje De Borggraaf bereiken we de uiterwaar­den van de Maas, het Aastbroek en Broekhuizenweerd. Hier is het avontuurlijk wandelen over ongeplaveide paden. We lopen over een smalle graskade tussen de Maas en grote plassen, oude kleiputten. In Broekhuizen bij het pontveer is het goed rusten bij één van de horecagelegenheden.

Op het laatste traject doorkruisen we de Pastoorwei, een parkachtig landschap met stuifduinen, een groot heideveld, vennen en enkele grote solitaire eiken. IJslandse paarden begrazen het gebied.

Zondag een korte wandeling vanuit ons verblijf langs de vroegere lopers van de Maas.

Wandelgroeten, Karel de Boorder, Peter Houtman en Kees Krol

Steunpunt Verlies en Rouw

Wanneer je een dierbare hebt verloren, dan kom je in een wirwar van emoties en gevoelens. Het is fijn om over degene die je hebt verloren te praten, maar dat is niet altijd mogelijk.

Daarom heeft Aandachtscentrum de Zwaan enkele jaren geleden het Steunpunt Verlies en Rouw geopend. Voor ieder die een dierbare heeft verloren. En het maakt niet uit hoe lang of kort geleden dat is. Vaak is het zo dat je na langere tijd wel behoefte hebt om over je dierbare te vertellen, maar dat je dat niet goed durft om je omgeving niet te belasten. In het Steunpunt kom je lotgenoten tegen: mensen die ook een dierbare hebben verloren. Elk verlies is anders, maar toch herkennen mensen veel in elkaar.

Op 20 september zijn we weer geopend. We zullen terugkijken op de zomer hoe je die bent doorgekomen. In de zomer gaan veel mensen een tijdje op vakantie. Maar voor wanneer je bijvoorbeeld je partner hebt verloren, is dat ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Want wat je altijd met zijn tweeën hebt gedaan, moet je nu alleen doen. En dat kan heel eenzaam voelen. Zeker ook omdat veel mensen om je heen, op wie je misschien kan terugvallen, ook weg waren. Het is niet alleen emotioneel, maar er zitten ook praktische kanten aan, zoals ‘ik ga niet in mijn eentje met de caravan naar Zuid-Frankrijk rijden’. Misschien ben je thuisgebleven. Of misschien ben je met vrienden of familie meegegaan. Hoe was deze zomer voor jou? Wat heb je gedaan om het draaglijk te maken? Heb je misschien zelfs nog even kunnen genieten?

Op 18 oktober is het thema ‘in liefdevolle herinnering’. We gaan dan schrijven over mooie herinneringen en delen die met elkaar.

Het Steunpunt Verlies en Rouw is een initiatief van Aandachtscentrum de Zwaan. Het is elke derde dinsdag van de maand geopend en wordt begeleid door Eva Snieder en Marja Ligterink, beiden ervaren rouwbegeleiders. We starten om 14.00 uur met koffie en thee en na een half uur gaan we verder met een thema.

Wees welkom op 20 september om 14.00 uur in Aanloophuis de Steiger, Luttik Oudorp 93 in Alkmaar.

Toegang is € 5,00.

Voor informatie en de verdere agenda: zie ook www.dezwaan-alkmaar.nl

Ook kunt u bellen naar Marja Ligterink, 06-30088610.