Diaconie

Wie
De diaconie bestaat uit een groep van zes diakenen.
Voorzitter:
Dhr. W. van Doorn
De Lepelaar 19
1834 VP Sint Pancras
Tel.: 072 5641202
Secretariaat:
E-mail: diaconie@pgsp.nl
Wat/waar/waarom
De diaconie probeert vanuit het evangelie de noden van de mens te lenigen. Dit doet zij zowel binnen de kerken, als ook op plaatselijk, provinciaal , landelijk en wereldwijd niveau.
Hier vindt u het beleidsplan van de Diaconie.
Plaatselijk
Het Heilig Avondmaal wordt in onze gemeente gevierd als “Lopende Viering”. Dat betekent, dat de gemeente op uitnodiging van de ouderling van dienst naar voren komt om brood en wijn in ontvangst te nemen. Dit is een vorm die in beide kerkgebouwen gebruikt kan worden. Een uitzondering zal zijn de Viering op Witte Donderdag. Dan zullen we met elkaar aan tafel gaan.
De diaken heeft een belangrijke rol binnen de wekelijkse eredienst. Hij/zij herinnert eraan dat de dienst van de gemeente aan de wereld een bron heeft, namelijk de dienst van Jezus Christus aan ons. Bij de viering van de Maaltijd van de Heer, waarin Jezus' offerdienst aan ons wordt gevierd en herdacht, gaan de diakenen de gemeente voor in de navolging van Jezus. Zij brengen de gaven naar de tafel en zijn dienaar bij het uitdelen. Door tijdens de kerkdienst geld in te zamelen, brengen de diakenen de zorg voor elkaar en voor de wereld binnen de lichtcirkel van Jezus' offer.
De diaconie verzorgt de kerkauto: Mensen van binnen of buiten de gemeente, die niet zelfstandig naar de kerk kunnen komen, worden door vrijwilligers voor de kerkdiensten opgehaald.
Televisieopname van de kerkdienst:
Iedere dienst wordt door de cameragroep rechtstreeks uitgezonden naar verzorgingscentrum De Molenhoeve. Ook bestaat voor belangstellenden de mogelijkheid een videoband van een dienst later thuis te bekijken.
Wijkmedewerkers:
Zij bezoeken maandelijks de ouderen en zieken in de gemeente. Ook de gezinnen die net een geboorte hebben meegemaakt en diegenen die nieuw ingekomen zijn in onze gemeente worden door de wijkmedewerkers bezocht.
Bloemen in de kerk:
Een groep van acht vrijwilligers maakt beurtelings een bloemstuk voor de liturgische tafel. Na afloop van de dienst brengt een gemeentelid dit bloemstuk naar een jarige 75-plusser of naar een ander gemeentelid, dat de diaconie daarvoor in aanmerking vindt komen.
Van het college van diakenen
Tijdens het schrijven van dit stukje zitten wij in de veertigdagentijd, de lijdenstijd.
Deze periode gaat via Goede Vrijdag op weg naar Pasen. Door zijn lijden en sterven heen heeft Jezus volkomen voor onze schuld betaald en heeft hij de boze overwonnen, door aan God gehoorzaam te zijn in zijn sterven. Zijn opstanding is hier het bewijs van, daarom is er hoop voor ons.
Op Palmzondag 2 april staat de ZWO tafel weer voor u klaar in de hal van de kerk.
Tijdens Witte donderdag 6 april hopen wij het Heilig Avondmaal met elkaar te vieren. En op Goede Vrijdag 7 april bent u welkom voor de kerkdienst.
Stille Zaterdag 8 april is er een Paaswakedienst, waarna er zondag 9 april er een Paasdienst is.
Het waren onze zonden, Heer
die U brachten aan het kruis.
Door Uw genadig offer, Heer
komen zondaren thuis.
Door Uw verzoenend sterven
mogen wij de hemel erven.
Geen moeite en verdriet meer
voor U alle lof en eer
Groeten en een gezegend Pasen toegewenst,
namens de diaconie, Ru Spijker
Collectes
Zondag 2 april - Palmzondag
1e Diaconie
Collecte 40-dagentijdcollecte Protestantse Kerk
Paas Challenge voor Kinderen en Jongeren 'Terug in de tijd van de bijbel'
Maar liefst zesduizend jongeren tussen de tien en zeventien jaar doen elk jaar in de week voor Pasen mee met de Paas Challenge. Met dit spel dat gemaakt is door de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk, leven de jongeren zich in de karakters uit het paasverhaal in.
2e Kerk
Donderdag 6 april - Witte Donderdag
14:30 uur avondmaalviering in de Molenhoeve
Collecte Diaconie
Avonddienst avondmaalviering
Collecte Diaconie
Vrijdag 7 april - Goede Vrijdag
Kerk
Zaterdag 8 april - Stille Zaterdag
Kerk
Zondag 9 april - 1e Paasdag
1e Diaconie
Collecte Kerk in Aktie 2023-Werelddiaconaat (Moldavië, Pasen).
Vanwege de grote armoede en werkloosheid in Moldavië werken veel inwoners in het buitenland. Dat betekent dat veel kinderen en ouderen alleen achterblijven. Hoewel kerken maar weinig geld en vrijwilligers hebben, willen ze er voor deze kwetsbare kinderen en ouderen zijn.
2e Kerk
Zondag 16 april
1e Diaconie Collecte Bloemen in de kerk
2e Kerk
Zondag 23 april
1e Diaconie: Collecte Wijkwerk
2e Kerk
Zondag 30 april
1e Diaconie Collecte Voedselbank
2e Kerk
Givt

Gewoon blijven geven
maar dan zonder contant geld op zak
Geen contant geld, toch geven
Voor die mensen hebben we goed nieuws, want wij gaan 2 juni a.s. van start met een nieuwe manier van collecteren, waarbij je met je smartphone kan doneren. Dat doen wij samen met Givt, waardoor je zonder contant geld toch iets in de collectebus kan doen.
Makkelijk, veilig en anoniem
Met Givt geef je veilig en anoniem met je smartphone (iOS of Android). Je bepaalt zelf eenvoudig én anoniem hoeveel je zou willen doneren aan het goede doel. In de app selecteer je het bedrag dat je wilt geven, je beweegt de app langs de collectezak en boven de collectebus bij de deur en klaar! Je ‘Givt’ is gelukt! Heb je je vergist en had je toch niet willen geven? Geen nood, want je kunt altijd je storting herroepen.
Eén oplossing voor geven zonder contant: Givt is dé manier voor het doen van giften en donaties zonder contant geld en zonder bankpas. Met de app kun je met je smartphone geld geven. Of het nu gaat om collectes, kerken, straatmuzikanten of andere instanties, elke week kun je op steeds meer plekken met Givt terecht. Dus niet alleen in onze gemeente is het handig.
Hoe werkt het in de In de praktijk?
De Givt-app vind je in de App Store en in Google Play. De app installeren, is de eerste stap. Wanneer je Givt gaat gebruiken, is verbinding met internet niet noodzakelijk. De app werkt met bluetooth. Heb je dat niet ingeschakeld, dan geeft de app dit aan, en hoef je alleen maar toestemming te geven en de app schakelt bluetooth in. Bij geen internetverbinding, wordt de opdracht op een later moment bij het heropenen van de app verstuurd. Bijvoorbeeld als je thuis bent en weer gebruik maakt van WiFi.
Registreer jezelf als gebruiker door je gegevens in te vullen. Daarmee geef je tevens toestemming voor een automatische incasso voor het afschrijven van je donatie van je bankrekening. Vervolgens werkt het net zo gemakkelijk als het geven van contant geld. Je opent de app, selecteert het bedrag dat je wilt geven en beweegt je telefoon richting de collectezak met Givt-logo. Je telefoon pikt een signaal op van de zender die in de collectezak zit. Het gekozen bedrag wordt opgeslagen, van je bankrekening afgeschreven en aan de collecterende instantie overgemaakt. Je doet dit voor 2 tot 3 collectes in 1 beweging. De zender registreert de bedragen en collectes die je in de app hebt ingevuld en vrijgegeven. De 2e collectezak en eventuele deurcollecte kun je overslaan. Je geeft immers in 1 beweging voor alle collecten.
Niet in de kerk en toch geven?
Ook als je een keer niet in de kerk aanwezig bent, maar thuis of elders meeluistert via “Kerkdienstgemist.nl”, kun je via dezelfde app toch een bijdrage geven voor het collectedoel. In het scherm van onze kerk op “Kerkdienstgemist.nl” verschijnt rechtsonder het logo van Givt. Als je hierop klikt, kom je in de app van Givt. En kun je net als in de kerk doneren. SAMENSPRAAK Juni 2019
Geef je liever contant?
Geen probleem, want naast je smarttelefoon blijft het gewoon mogelijk om ook contant of met collectebonnen te blijven betalen.