Diaconie

Wie
De diaconie bestaat uit een groep van zes diakenen.

Voorzitter:

Dhr. W. van Doorn
De Lepelaar 19
1834 VP Sint Pancras
Tel.: 072 5641202

Secretariaat:
E-mail:  diaconie@pgsp.nl


Wat/waar/waarom
De diaconie probeert vanuit het evangelie de noden van de mens te lenigen. Dit doet zij zowel binnen de kerken, als ook op plaatselijk, provinciaal , landelijk en wereldwijd niveau.

Hier vindt u het beleidsplan van de Diaconie.

Plaatselijk

Het Heilig Avondmaal wordt in onze gemeente gevierd als “Lopende Viering”. Dat betekent, dat de gemeente op uitnodiging van de ouderling van dienst naar voren komt om brood en wijn in ontvangst te nemen. Dit is een vorm die in beide kerkgebouwen gebruikt kan worden. Een uitzondering zal zijn de Viering op Witte Donderdag. Dan zullen we met elkaar aan tafel gaan.

De diaken heeft een belangrijke rol binnen de wekelijkse eredienst. Hij/zij herinnert eraan dat de dienst van de gemeente aan de wereld een bron heeft, namelijk de dienst van Jezus Christus aan ons. Bij de viering van de Maaltijd van de Heer, waarin Jezus' offerdienst aan ons wordt gevierd en herdacht, gaan de diakenen de gemeente voor in de navolging van Jezus. Zij brengen de gaven naar de tafel en zijn dienaar bij het uitdelen. Door tijdens de kerkdienst geld in te zamelen, brengen de diakenen de zorg voor elkaar en voor de wereld binnen de lichtcirkel van Jezus' offer.

De diaconie verzorgt de kerkauto: Mensen van binnen of buiten de gemeente, die niet zelfstandig naar de kerk kunnen komen, worden door vrijwilligers voor de kerkdiensten opgehaald.

Televisieopname van de kerkdienst:
Iedere dienst wordt door de cameragroep rechtstreeks uitgezonden naar verzorgingscentrum De Molenhoeve. Ook bestaat voor belangstellenden de mogelijkheid een videoband van een dienst later thuis te bekijken.

Wijkmedewerkers:
Zij bezoeken maandelijks de ouderen en zieken in de gemeente. Ook de gezinnen die net een geboorte hebben meegemaakt en diegenen die nieuw ingekomen zijn in onze gemeente worden door de wijkmedewerkers bezocht.

Bloemen in de kerk:
Een groep van acht vrijwilligers maakt beurtelings een bloemstuk voor de liturgische tafel. Na afloop van de dienst brengt een gemeentelid dit bloemstuk naar een jarige 75-plusser of naar een ander gemeentelid, dat de diaconie daarvoor in aanmerking vindt komen.

Van het college van diakenen

Terwijl ik dit schrijf regent het licht en is het nog niet echt aangenaam buiten. Toch staan in de natuur alle seinen op groen voor de lente. Na een lange, natte en winderige winter staan wij op de drempel van het voorjaar.

Laat de natuur het voorjaar zien, in de wereld is het op vele fronten nog winter en ijskoud. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland, tussen Israël en Gaza en de uitzichtloosheid van beide conflicten maken soms moedeloos. Ook geopolitieke spanningen maken het er niet gemakkelijk op. Ook in eigen land nemen de tegenstellingen tussen diverse bevolkingsgroepen allen maar toe en lijkt de politiek geen antwoord te hebben op de grote uitdagingen waar wij als samenleving voor staan.

Als deze editie van Samenspraak bij U op de mat ploft hebben wij de Paasdagen al weer achter ons en zijn wij op weg naar Hemelvaart en Pinksteren. Het is een groot goed dat wij door het jaar heen deze feestdagen hebben die ons moed en vertrouwen mogen geven. Wij zijn als Diaconie telkens weer verrast met Uw bijdrage in collectes en stortingen, daarvoor dank. Wij hebben besloten de collectes anders te gaan organiseren, wij zullen U daar zo spoedig mogelijk over informeren. Wij worden als Diaconie wel een heel klein koppeltje, dat het overigens heel goed met elkaar kan vinden, maar versterking zou welkom zijn, denkt U er eens over na!

Tot slot, Pasen was het feest van de hoop, dat mogen Hemelvaart en Pinksteren ook weer zijn. Wij wensen U hoop en vertrouwen toe!

 

Vriendelijke groet,
Willem van Doorn

 

Wij hebben de veertigdagentijd en de sobere maaltijden weer achter ons liggen, maar de eerste dag van deze maand begint met Pasen. Het is dan alweer tweede Paasdag. Dat neemt niet weg dat wij er bij mogen stilstaan dat Christus uit de dood is opgestaan, nadat hij voor ons gestorven was en zo Gods verlossingswerk tot stand heeft gebracht. Wij hebben 18 maart de nieuwe Paaskaars weer opgehaald, met de bedoeling om hem tijdens de kerkdiensten te laten branden. Maar ook buiten de diensten om als de Paaskaars net brandt, laten wij onze Paaskaars die wij inwendig hebben, brandend houden. Dit met het besef dat zonder Goede Vrijdag en Pasen er geen toekomst is. Hoe beroerd het in de wereld ook is. In het groot de toestand in Israël, tussen de Israëliërs en Hamas en in Oekraïne. In het klein, zoals er zorgen zijn bij mensen in onze gemeente en daarbuiten. Waar zorgen zijn om de gezondheid van geliefden. Het lijkt soms hopeloos, maar als wij Goede vrijdag en Pasen niet uit het oog verliezen, is er toch hoop en toekomst.

 

In alle omstandigheden

Je kunt soms zo ontmoedigd zijn
door moeiten in het leven
als zorgen en immense pijn
je lijken te omgeven
als jij weer voor rivieren staat
het water wild ziet stromen
vraag God dan voor je verdergaat
of Hij met kracht wil komen.

 

Ook als je weer obstakels ziet
en angsten blijven kwellen
dan zul je niet zo één, twee, drie
ook zegeningen tellen
als verdergaan niet haalbaar lijkt
-je denkt het niet te winnen-
vraag dan of God Zijn handen reikt
dan is de winst al binnen.

Ja als je bij ravijnen komt
kan diepte nog benauwen
maar draai je hand er niet voor om
je mag op God vertrouwen
Hij zegt je dat het haalbaar is
en laat je triomferen
vertrouwend op Zijn erfenis
zul jij ook concluderen...

Hij is nabij
in alle omstandigheden!

Ali Holman

Groeten namens de diaconie,
Ru Spijker

Collectes

Collecterooster voor april

Zondag 7 april

1e Collecte Diaconie
2e Kerk

Zondag 14 april

1e Collecte Kerk in actie - Zending (Rwanda)
Het is 30 jaar geleden dat er in Rwanda een verschrikkelijke genocide plaatsvond. Nog altijd ondervinden de inwoners daar de gevolgen van. Daarom collecteren wij voor verzoening en werkgelegenheid voor Rwandese jongeren.
2e Kerk

Zondag 21 april

1e Collecte Diaconie
2e Kerk

Zondag 28 april
1e Collecte Diaconie
2e Kerk

Givt

Gewoon blijven geven
maar dan zonder contant geld op zak
Geen contant geld, toch geven

Voor die mensen hebben we goed nieuws, want wij gaan 2 juni a.s. van start met een nieuwe manier van collecteren, waarbij je met je smartphone kan do­neren. Dat doen wij samen met Givt, waardoor je zonder contant geld toch iets in de collectebus kan doen.

Makkelijk, veilig en anoniem
Met Givt geef je veilig en anoniem met je smartphone (iOS of Android). Je be­paalt zelf eenvoudig én anoniem hoeveel je zou willen doneren aan het goede doel. In de app selecteer je het bedrag dat je wilt geven, je beweegt de app langs de collectezak en boven de collectebus bij de deur en klaar! Je ‘Givt’ is gelukt! Heb je je vergist en had je toch niet willen geven? Geen nood, want je kunt altijd je storting herroepen.

Eén oplossing voor geven zonder contant: Givt is dé manier voor het doen van giften en donaties zonder contant geld en zonder bankpas. Met de app kun je met je smartphone geld geven. Of het nu gaat om collectes, kerken, straatmuzikanten of andere instanties, elke week kun je op steeds meer plekken met Givt terecht. Dus niet alleen in onze gemeente is het handig.


Hoe werkt het in de In de praktijk?

De Givt-app vind je in de App Store en in Google Play. De app installeren, is de eerste stap. Wanneer je Givt gaat gebruiken, is verbinding met internet niet noodzakelijk. De app werkt met bluetooth. Heb je dat niet ingeschakeld, dan geeft de app dit aan, en hoef je alleen maar toestemming te geven en de app schakelt bluetooth in. Bij geen internetverbinding, wordt de opdracht op een later moment bij het heropenen van de app verstuurd. Bijvoorbeeld als je thuis bent en weer gebruik maakt van WiFi.

Registreer jezelf als gebruiker door je gegevens in te vullen. Daarmee geef je tevens toestemming voor een automatische incasso voor het afschrijven van je donatie van je bankrekening. Vervolgens werkt het net zo gemakkelijk als het geven van contant geld. Je opent de app, selecteert het bedrag dat je wilt ge­ven en beweegt je telefoon richting de collectezak met Givt-logo. Je telefoon pikt een signaal op van de zender die in de collectezak zit. Het gekozen bedrag wordt opgeslagen, van je bankrekening afgeschreven en aan de collecterende instantie overgemaakt. Je doet dit voor 2 tot 3 collectes in 1 beweging. De zen­der registreert de bedragen en collectes die je in de app hebt ingevuld en vrij­gegeven. De 2e collectezak en eventuele deurcollecte kun je overslaan. Je geeft immers in 1 beweging voor alle collecten.

Niet in de kerk en toch geven?

Ook als je een keer niet in de kerk aanwezig bent, maar thuis of elders meeluistert via “Kerkdienstge­mist.nl”, kun je via dezelfde app toch een bijdrage geven voor het collectedoel. In het scherm van onze kerk op “Kerkdienstgemist.nl” verschijnt rechtsonder het logo van Givt. Als je hierop klikt, kom je in de app van Givt. En kun je net als in de kerk doneren. SAMENSPRAAK Juni 2019

Geef je liever contant?

Geen probleem, want naast je smarttelefoon blijft het gewoon mogelijk om ook contant of met collectebonnen te blijven betalen.